Domowe wędliny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

domowe wędliny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 l wody
    pół szkl soli
    1 łyżka soli peklowej
    listki laurowe
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    rozmaryn


Domowe wędliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól rozpuścić w wodzie, dodać utłuczone w moździerzu zioła i zanurzyć mięso .
    Wstawić do chłodnego pomieszczenia na ok 4-5 dni.
    Wyjąć z zalewy, włożyć do siatek, obwiązać sznurkami, w zależności co tam chcemy uzyskać.
    Mięsa zwiesić wędzarni. Wędzić przez ok 4-5 godzin dymem z drewna olchowego i drzew owocowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy