Domowe ravioli z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtko, olej i sól.
Zagniatamy ciasto najpierw widelcem, później rękoma.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut.
Grzyby odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy i mieszamy z grzybami.
Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i chwilę smażymy.
Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienkie.
Tniemy nożem lub radełkiem w długie, cienkie paski.
Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy w odstępach kilkucentymetrowych,
następnie przykrywamy drugą częścią ciasta.
Radełkami tniemy kwadraty, tak by nadzienie było na środku.
Widelcem dociskamy dookoła.
Ravioli wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia.
Odcedzamy.
Śmietanę wlewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy trochę się zredukuje, dodajemy pastę truflową.
Gotujemy, aż sos będzie kremowy.
Ravioli nakładamy na talerz i polewamy sosem.
Jeśli zostanie nam farsz grzybowy, można go nałożyć na pierożki.
Komentarze