Domowe pyzy z pasztetem

4.5 (145 ocen)

Jeśli w lodówce zalega kawałek pasztetu, można go wykorzystać robiąc pyszne pyzy.

Składniki:

  • ok 1,5 kg ziemniaków
    200 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól

    ok 400 g pasztetu

    olej rzepakowy
    cebula

    brokuły
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pyzy

Domowe pyzy z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasztet rozdrobnić widelcem . Dodać troszkę gorącej wody i wyrobić mięso , żeby powstała dość luźna masa.
  • 2. Ziemniaki ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez praskę . Dodać obie mąki , jajka i wyrobić ciasto . Podzielić na części i zrobić wałki. Wałki pokroić i zrobić kulki . Kulki spłaszczać i nakładać pasztet. Zalepiać ciasto i robić ponownie kulki.
    Gotowe pyzy gotować w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia.
    Wykładać łyżką cedzakową na półmisek.
  • 3. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym.
    Pyzy podawać ciepłe z cebulką i np. z brokułami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować