Zapiekanki z kiełbasą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać odlac pół szklanki a w reszcie rozpuścić drożdże i cukier,dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia.Resztę mąki przesiać do miski,dodać pół szkalnki mleka,sól i wyrośnięty rozczyn.Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.Miskę przykryć i odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce.(Ciasto musi podwoić objętość)
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na pięć części.Formować bagietki i układać je na blachę..Odstawić do rośnięcia w cieple miejsce.
3.Wyrośnięte bagietki ponacinać,Na blachę wstawić szklankę żaroodporną z zimną wodą.Nagrzac piekarnik i wstawić bagietki.Piec 35 minut w 200 stopniach.
4.Przestudzone bagietki przekroic na pół położyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kosteczkę,posypać startym żółtym serem i zapiekać 15-20 minut do rozpuszczenia sera.Polać .ketchupem i gotowe.
Porady
My lubimy taką prostą wersję zapiekanek,ale można wg gustu dodac pieczarki,ogórki czy paprykę.
Komentarze