zapiekanki z kiełbasą i serem

4.51 (170 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubimy zapiekanki a takie domowe na własnych świeżo upieczonych bagietkach są najlepsze.Polecam na obiad lub kolację

  • 2 godz.

Składniki:

  • Bagietki:
    80 dag mąki pszennej(najlepiej babuni z "biedronki)
    2 szklanki mleka
    5 dag drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    Dadatki:
    kiełbasa
    żółty ser
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekanki z kiełbasą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto 1. Mleko podgrzać odlac pół szklanki a w reszcie rozpuścić drożdże i cukier,dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia.Resztę mąki przesiać do miski,dodać pół szkalnki mleka,sól i wyrośnięty rozczyn.Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.Miskę przykryć i odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce.(Ciasto musi podwoić objętość)
  • Uformowane bagietki 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na pięć części.Formować bagietki i układać je na blachę..Odstawić do rośnięcia w cieple miejsce.
  • Wyrośnięte bagietki 3. Wyrośnięte bagietki ponacinać,Na blachę wstawić szklankę żaroodporną z zimną wodą.Nagrzac piekarnik i wstawić bagietki.Piec 35 minut w 200 stopniach.
  • Zapiekanki przed pieczeniem 4. Przestudzone bagietki przekroic na pół położyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kosteczkę,posypać startym żółtym serem i zapiekać 15-20 minut do rozpuszczenia sera.Polać .ketchupem i gotowe.

Porady

My lubimy taką prostą wersję zapiekanek,ale można wg gustu dodac pieczarki,ogórki czy paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować