DOMOWE PRAŻONKI Z PIEKARNIKA

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w żeliwnym kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem i marchwią, przykrywane liściem kapusty, które następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Ja proponuje domowy sposób z olejem rzepakowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 4-5 ziemniaki
    2 średniej wielkości pietruszki
    1 mały seler
    3 marchewki
    1 natka pietruszki
    2 małe cebule
    1/2 kapusty włoskiej
    20 dag boczku wędzonego
    2 laski kiełbasy (według uznania)
    vegeta do smaku (lub zamiast vegety: sól i pieprz)
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Domowe prażonki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ugb3h8 1. Wszystkie składniki pokroić w nieco większą kostkę, marchewkę w półkola, kapustę poszatkować.
  • image-0oq1v6c 2. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanny wlać olej rzepakowy (ok. 3 łyżek). Wyłożyć pierwszą warstwę warzyw: ziemniaki, następnie przesypać płaską łyżką vegety (lub tylko sól i pieprz).
  • image-18hgrlk 3. Na ziemniaki druga warstwa: boczek wędzony z cząbrem i kiełbasa z tymiankiem.
  • image-14ewqvg 4. Kolejna warstwa to: marchewka z natką pietruszki.
  • image-0k9wrr0 5. Na marchewkę wsypujemy pietruszkę z selerem.
  • image-08g29ij 6. Kolejna warstwa: poszatkowana kapusta włoska.
  • image-0sgxbwu 7. Ostatnia warstwa przykrywająca wszystko: ziemniaki z vegetą (lub solą i pieprzem). Całość przelewamy jeszcze raz olejem rzepakowym (ok. 3 łyżek). Zakrywamy pokrywką.
  • image-188dy22 8. Gotowe składniki przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę. Po ok. 30 minutach wyciągamy z piekarnika, by całość wymieszać. Następnie zamykamy i na kolejne 30 minut do piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 stopni.

Porady

Wykonując prażonki w żeliwnym garnku na ogniu, wówczas na dnie garnka układamy skórę z boczku oraz 2-3 plastry smalcu. Następnie całe liście kapusty, na których wykładamy poszczególne warstwy składników. Całość zamykamy ponownie wyłożonymi liśćmi kapusty i zamykamy pokrywką. Prażonek wykonywanych na ogniu w żeliwnym garnku nie mieszamy. Zostawiamy na ogniu do czasu, aż nie zaczniemy odczuwać ich zapachu (ok. 2 godziny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować