Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w żeliwnym kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem i marchwią, przykrywane liściem kapusty, które następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Ja proponuje domowy sposób z olejem rzepakowym.
4.5 (145 ocen)
Porady
Wykonując prażonki w żeliwnym garnku na ogniu, wówczas na dnie garnka układamy skórę z boczku oraz 2-3 plastry smalcu. Następnie całe liście kapusty, na których wykładamy poszczególne warstwy składników. Całość zamykamy ponownie wyłożonymi liśćmi kapusty i zamykamy pokrywką. Prażonek wykonywanych na ogniu w żeliwnym garnku nie mieszamy. Zostawiamy na ogniu do czasu, aż nie zaczniemy odczuwać ich zapachu (ok. 2 godziny).
Komentarze