Domowe prażonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupin I kroimy na półplasterki tak jak kiełbasę. Marchew i buraka po obraniu kroimy na plasterki. Drobno siekamy cały pęczek koperku.
Na dnie garnka kładziemy dwa plastry smalcu, a następnie ziemniaki i posypujemy szczyptą przyprawy uniwersalnej. Następnie układamy buraka, cebulę i doprawiamy solą. Po kolei układamy kiełbasę, marchew, doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem. Na koniec dodajemy jeszcze jedną warstwę ziemniaków, posypujemy ponownie przyprawą uniwersalną i kładziemy na nich dwa plastry smalcu. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem około 35minut, aż ziemniaki będą miękkie. Należy co jakiś czas przemieszać ziemniaki by nie przywarły do dna. Po włożeniu na talerz posypujemy jeszcze świeżym koperkiem.
Porady
Prażonki najlepiej smakują z szklanką zimnego kefiru lub mleka.
Komentarze