Domowe prażonki

4.49 (192 ocen)

  • 50 min

Tradycyjna potrawa z Jury krakowsko-częstochowskiej przyrządzana na ognisku jak również w domu

  • 50 min

Składniki:

  • - 6 dużych ziemniaków
    - 1 duża cebula
    - 1 średnia marchew
    - 1 średni burak
    - 1/2 kiełbasy tradycyjnej np podlaskiej
    - 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu "kucharek"
    - 1/4 kostki smalcu
    - pęczek koperku
    - sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Domowe prażonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy z łupin I kroimy na półplasterki tak jak kiełbasę. Marchew i buraka po obraniu kroimy na plasterki. Drobno siekamy cały pęczek koperku.
    Na dnie garnka kładziemy dwa plastry smalcu, a następnie ziemniaki i posypujemy szczyptą przyprawy uniwersalnej. Następnie układamy buraka, cebulę i doprawiamy solą. Po kolei układamy kiełbasę, marchew, doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem. Na koniec dodajemy jeszcze jedną warstwę ziemniaków, posypujemy ponownie przyprawą uniwersalną i kładziemy na nich dwa plastry smalcu. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem około 35minut, aż ziemniaki będą miękkie. Należy co jakiś czas przemieszać ziemniaki by nie przywarły do dna. Po włożeniu na talerz posypujemy jeszcze świeżym koperkiem.

Porady

Prażonki najlepiej smakują z szklanką zimnego kefiru lub mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować