Domowe paluszki z kminkiem.

5 (197 ocen)

  • 60 min

Paluszki możemy upiec sobie sami zamiast kupować.Są chrupiące i dużo lepsze od kupnych.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    15 dag masła lub margaryny
    2 dag drożdży
    2-3 łyżki ciepłego mleka
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru

    dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania paluszków
    kminek do posypania paluszków
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Przekąski Paluszki

Domowe paluszki z kminkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem.
  • 2. Do mąki dodać masło,jajko,sól,roztarte drożdże i zagnieść ciasto.
  • 3. Ciasto wałkować,kroić cienkie paseczki,smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać kminkiem.Paluszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

Porady

Z porcji wyszło mi 4 blaszki paluszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować