domowe paluszki grissini

4.49 (151 ocen)

  • 30 min

Pyszne włoskie paluszki chlebowe idealne na każdą imprezę, czy do chrupania podczas oglądania filmu.

  • 30 min

Składniki:

  • 2o g świeżych piekarskich drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
    150 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    240 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki rozmarynu, chili, ziół prowansalskich lub suszonych pomidorów z bazylią


Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Grissini

Domowe paluszki grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wsypujemy do miski, dodajemy ciepłą wodę i mieszamy, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i przyprawy. Na koniec dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto zwiększy objętość minimum dwukrotnie.
    Ciasto jeszcze raz wyrabiamy.
    Ciasto dzielimy na mniejsze części i rolujemy paluszki grissini. Wyjdzie ok. 20 paluszków. Paluszki wykładamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Paluszki delikatnie smarujemy wodą. Pieczemy ok. 10 - 15 minut (w zależności od grubości paluszków) do czasu aż będą ładnie zrumienione i wysuszone.

Porady

Paluszki można podawać z dipami, lub owinąć plasterkami szynki dojrzewającej. Paluszki dodatkowo można po wierzchu posypać ulubionymi ziarnami lub przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować