Domowe suszone pomidory Nulka

4.5 (144 ocen)

  • 10 min

Już niedługo na rynku pojawią się tzw. bawole serca - najlepsze pomidory do suszenia! Warto przygotować je w domu, są idealnym dodatkiem do sałatek, pizzy i zapiekanek. Proste, pyszne i włoskie! ;)

  • 10 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów typu "bawole serce"
    5 ząbków czosnku
    ok. 1 litr oliwy
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano (lub inne, które lubicie)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe suszone pomidory nulka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne (wycięte części można później zaprawić - są doskonałe np. na przecier lub zupę - wystarczy je zmiksować, włożyć w słoiki, przyprawić solą, pieprzem itd., a następnie zawekować, gotując zamknięte słoiki przez około 20 minut).

    Pokrojone pomidory kładziemy na blasze skórką do dołu (to ważne!). Solimy. A później suszymy w piekarniku nagrzanym do około 60-70 stopni Celsjusza, koniecznie uchylając lekko drzwiczki (woda zawarta w warzywach i wyzwolona przez sól może wtedy spokojnie odparować). :-) Proces trwa mniej więcej 3-4 godziny, do momentu, w którym zauważymy, że brzegi pomidorów zaczynają się porządnie marszczyć.

    Wysuszone pomidory lądują następnie w misce, do której dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Mieszamy energicznie, a następnie przekładamy warzywa z przyprawami do słoiczków, napełniając je do 3/4 wysokości.

    Oliwę doprowadzamy do wrzenia (no dobra, oliwa się nie zagotuje, ale będzie skwierczeć - i to jest TEN moment). Gorącym tłuszczem zalewamy następnie zawartość słoiczków i szybko je zamykamy, uważając, by się przy tym nie poparzyć. Zamknięte słoiki natychmiast ustawiamy do góry dnem na jakiejś ściereczce (na wszelki wypadek, gdyby oliwa zaczęła wyciekać). W ten sposób same się zawekują.

    Po tygodniu można się już delektować pysznymi, domowymi suszonymi pomidorami, choć osobiście radzę zostawić je sobie na zimę - wtedy smakują najlepiej, przypominając najsłoneczniejsze dni lata.

Porady

Oliwę, którą zalaliśmy pomidory, można - po skonsumowaniu tychże - wykorzystać do smażenia, przyprawiania sałatek lub do grzanek - smakuje wybornie. :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować