Pyszne śledziki, idealne jako przystawka lub danie główne
Składniki:
1 kg śledzi solonych ( filety śledziowe)
4 duże cebule
ok 150 g papryki czerwonej marynowanej
ok 100 g rodzynek
3/4 szklanki octu
3 szklanki wody
2 kopiaste łyżeczki cukru
4 -5 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek pieprzu ( nie mielonych)
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
papryka słodka, ostra do smaku
olej do zeszklenia cebuli
Domowe śledzie z cebulką, papryką i rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie:
Śledzie moczymy w dużej ilości zimnej wody ok 2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy w mniejsze cząstki.
2.Cebulę kroimy w piórka, smażymy na szklisty kolor ( cebula ma lekko pływać w oleju). Paprykę kroimy w drobną kostkę.
3.Marynata:
W garnku mieszamy wodę z octem. Dodajemy wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
4.W wysokim naczyniu układamy naprzemiennie: cebulka, papryka, rodzynki, śledzie - tak do wykończenie składników. Całość zalewamy chłodną marynatą i odstawiamy na minimum 3 dni ( śledzie można już kosztować po 48 godzinach).
Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego:)
Porady
Warto kupić śledzie w sklepach rybnych a nie w markecie - wtedy są znacznie lepsze, bardziej "mięsiste".
Komentarze