Domowe śledzie z cebulką, papryką i rodzynkami.

4.5 (168 ocen)

Pyszne śledziki, idealne jako przystawka lub danie główne

Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych ( filety śledziowe)
    4 duże cebule
    ok 150 g papryki czerwonej marynowanej
    ok 100 g rodzynek
    3/4 szklanki octu
    3 szklanki wody
    2 kopiaste łyżeczki cukru
    4 -5 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka ziarenek pieprzu ( nie mielonych)
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego
    papryka słodka, ostra do smaku
    olej do zeszklenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe śledzie z cebulką, papryką i rodzynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie:
    Śledzie moczymy w dużej ilości zimnej wody ok 2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy w mniejsze cząstki.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na szklisty kolor ( cebula ma lekko pływać w oleju). Paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Marynata:
    W garnku mieszamy wodę z octem. Dodajemy wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 4. W wysokim naczyniu układamy naprzemiennie: cebulka, papryka, rodzynki, śledzie - tak do wykończenie składników. Całość zalewamy chłodną marynatą i odstawiamy na minimum 3 dni ( śledzie można już kosztować po 48 godzinach).
    Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego:)

Porady

Warto kupić śledzie w sklepach rybnych a nie w markecie - wtedy są znacznie lepsze, bardziej "mięsiste".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować