Domowe markizy

4.51 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche ciastko przełożone kawowym kremem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    15 dkg margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    krem:
    1/2 budyniu waniliowego
    1 szklanka mleka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.51 (175 ocen)

Domowe markizy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka przed upieczeniem 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyciąć jednakowe kształty. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec na słoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok 20 minut).
  • Ciastka z kremem 2. Budyń wymieszać z cukrem waniliowym i kawą, zalać niewielką ilością mleka, resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać budyń gotować do zgęstnienia. Gorący budyń połączyć z masłem. Ciepłym kremem przekładać ciastka.
  • Gotowe ciasteczka 3. Ciastka odłożyć do wystygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

Proporcja na około 20 markizów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować