Domowe lody na patyku

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo prosty i mocno orzeźwiający sorbet owocowy, w formie loda na patyku, to najlepszy pomysł na upały!

  • 10 min

Składniki:

  • -owoce sezonowe (truskawki, arbuz, porzeczki, kiwi)
    -sok owocowy z butelki (typu „Kubuś”)
    -sok z cytryny i pomarańczy
    -łyżeczka miodu
    -cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i porzeczki umyć, kiwi bardzo cienko obrać a z arbuza wyjąć pestki a następnie wszystko pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do wysokiego naczynia. Zblendować dodając powoli wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, sok, miód oraz cynamon. Zmiksować, aż mus będzie gładk. Mus przelać do specjalnych foremek na lody i wsadzić „patyczka”. Mrozić, przez co najmniej kilka godzin. Wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed jedzeniem, albo włożyć foremkę na moment do ciepłej wody, by od razu wyjąć z niej lody. Smacznego 

Porady

Osobiście nie dodaje cukru ale jeśli ktoś chce żeby były słodsze śmiało dodać kilka łyżek cukru pudru. W zależności od sezonu można dodawać jakie się chce owoce (maliny, mango, jeżyny i wiele innych). Można także zamiast soku dodać ubity jogurt naturalny lub słodką śmietanę żeby były bardziej "kremowe"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować