Domowe oponki

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Polecam rodzinny, niezawodny przepis na pyszne oponki. Są wyjątkowe, nie wchłaniają dużo tłuszczu.

  • 30 min

Składniki:

  • ½ kg białego sera
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Domowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy zmielony ser, 2 żółtka, sodę, cukier i sól, mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dokładamy do wszystkich składników i zagniatamy ciasto na stolnicy oprószonej mąką.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około ½ cm, szklanką wycinamy krążki i w każdym z nich robimy kieliszkiem dziurki.
  • 3. Oponki oraz małe kółeczka pozostałe po wycinaniu dziurek smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować