Domowe kajmaki a'la Knoppers

4.49 (202 ocen)

  • 30 min

Takie kajmaki będą świetną przekąska dla dzieci w szkole, na wycieczce czy pikniku.

  • 30 min

Składniki:

  • Krem mleczny:
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    140 g miękkiego masła
    1 szkl. mleka w proszku

    Krem czekoladowo-orzechowy:
    100 g masła 160 g kremy orzechowego typu Nutella
    1 szkl. orzechów ziemnych (można użyć również orzechów laskowych)

    Dodatkowo:
    3 suche wafle
    1 tabliczka czekolady deserowej
    1 łyżka oleju (może być kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy)
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Domowe kajmaki a'la knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy aż mleko wystygnie. Masło ucieramy aż będzie puszyste. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku.
  • 2. Orzechy wsypujemy na gorącą patelnię i chwilę prażymy. Następnie studzimy i drobno siekamy.
  • 3. Masło na krem czekoladowo-orzechowy również ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do niego krem czekoladowy typu Nutella. Na koniec wsypujemy orzechy i całość mieszamy.
  • 4. Wykonanie całości:
    Wafel
    Krem czekoladowo-orzechowy
    Wafel
    Krem biały
    Wafel
  • 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju i równo smarujemy nią wierzch wafla. Tak przygotowane wafle wkładamy do lodówki na około 1-2 h. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty. Ja ostry nóż zanurzam wcześniej w ciepłej wodzie.

Porady

Czekoladę deserowa można zastąpić w połowie czekoladą mleczną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować