Domowe kokosanki

0 (0 ocen)

Domowe kokosanki przygotowałam w dwóch wersjach. Połowa porcji to tradycyjne ciastka, a drugą wzbogaciłam o dodatek polewy czekolady. Przepis na kokosanki pochodzi z książki: "Seria 100. Potrawy z ciasta ucieranego".

Składniki:

  • Kokosanki:
    20 dag wiórek kokosowych
    1 szklanka mąki tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru pudru
    100 g miękkiego masła
    1 jajko
    1 łyżka skórki z cytryny
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    trochę mleka zagęszczonego
    wiórki do dekoracji

Domowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę umyć i sparzyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno nie przerywając ucierania dodać jajko i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta formować małe kulki, które następnie spłaszczać w dłoni. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Wystudzić.
  • 2. Wersję czekoladową przygotować roztapiając czekoladę z odrobiną mleka zagęszczonego w kąpieli wodnej, kolejno rozsmarować na powierzchni ciastka i posypać wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy