Domowe eklery

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciastka które przygotowuję z córką i obie mamy dużo radości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    45 ml mleka 3,2 %
    45 ml wody
    20 g masła
    50 g mąki pszennej tortowej
    10 g mąki ziemniaczanej
    3 jajka
    szczypta soli

    Krem
    200 ml mleka 3,2 %
    1 opakowanie cukry waniliowego
    3 żółtka
    20 g mąki pszennej
    10 g mąki ziemniaczanej
    90 g cukru
    150 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Eklerki

Domowe eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na eklery przed upieczeniem 1. CIASTO
    Mleko,wodę masło i szczyptę soli zagotowujemy.
    Obie mąki przesiewamy i dodajemy do garnka z gotującymi się składnikami.
    Energicznie mieszamy,trzymając garnek na ogniu przez kolejne 45 sekund.
    Zostawiamy do ostygnięcia.Następnie ucieramy ciasto mikserem ,dodając po jednym jajku.
    Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a na papier za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy płaskie eklery o długości 5 cm i szerokości 1 cm.
    Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut,do momentu zrumienienia.

    KREM
    Mleko zagotowujemy z cukrem pudrem.Żółtka ucieramy z cukrem.Dodajemy do nich mąki i wszystko dokładnie mieszamy.Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo gorące mleko .Masę wlewamy ponownie do garnka i cały czas mieszając zagotowujemy krem czekając aż zgęstnieje.
    Zgęstniały krem ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
    Miękkie masło rozbijamy mikserem i stopniowo dodajemy do niego zimny krem.

Porady

Wystudzone eklery można polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą kakaową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować