1.CIASTO
Mleko,wodę masło i szczyptę soli zagotowujemy.
Obie mąki przesiewamy i dodajemy do garnka z gotującymi się składnikami.
Energicznie mieszamy,trzymając garnek na ogniu przez kolejne 45 sekund.
Zostawiamy do ostygnięcia.Następnie ucieramy ciasto mikserem ,dodając po jednym jajku.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a na papier za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy płaskie eklery o długości 5 cm i szerokości 1 cm.
Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut,do momentu zrumienienia.
KREM
Mleko zagotowujemy z cukrem pudrem.Żółtka ucieramy z cukrem.Dodajemy do nich mąki i wszystko dokładnie mieszamy.Następnie cały czas mieszając dodajemy stopniowo gorące mleko .Masę wlewamy ponownie do garnka i cały czas mieszając zagotowujemy krem czekając aż zgęstnieje.
Zgęstniały krem ściągamy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło rozbijamy mikserem i stopniowo dodajemy do niego zimny krem.
Porady
Wystudzone eklery można polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą kakaową.
Komentarze