Domowe drożdżówki

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bułeczki smakują wszystkim i znikają w mgnieniu oka. Za każdym razem z piekarnika wyskakują inne bułeczki, nadzienie możemy zmieniać wedle uznania.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto drożdżowe:
    • 600g mąki pszennej
    • 200ml mleka
    • 60g cukru
    • 25-30gg świeżych drożdży
    • 75g miękkiego masła
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 jajko

    Lukier:
    • 200g cukru pudru
    • 3-4 łyżki wrzątku

    Kruszonka:
    • 200g mąki pszennej
    • 100g miękkiego masła
    • 100g cukru

    Dodatkowo:
    • 1 jajko
    • 50ml mleka
    • 150g konfitury brzoskwiniowej
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Pokruszone drożdże mieszkamy z łyżką cukru i lekko ciepłym mlekiem. Po całkowitym rozpuszczeniu się drożdży dodajemy 3-4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.



  • 2. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru i sól. Następnie dodajemy jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (na początku będzie ono dość luźne, jednak w miarę wyrabiania zacznie odrywać się od ręki). Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).
  • 3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Z ciasta formujemy małe bułeczki a następnie spodem szklanki robimy w nich wgłębienia, które wypełniamy nadzieniem – konfiturą np. brzoskwiniową.. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę. Masło łączymy z mąką i cukrem. Całość rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy drożdżówki.

    Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
    Pieczemy około 15-20 minut.


    Na samym końcu przygotowujemy lukier (cukier puder należy rozetrzeć z wrzątkiem). Lekko ciepłe bułeczki przyozdabiamy gotowym lukrem.

Porady

. Bułeczki można przygotować także ze świeżych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować