Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Pokruszone drożdże mieszkamy z łyżką cukru i lekko ciepłym mlekiem. Po całkowitym rozpuszczeniu się drożdży dodajemy 3-4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
2.Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru i sól. Następnie dodajemy jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (na początku będzie ono dość luźne, jednak w miarę wyrabiania zacznie odrywać się od ręki). Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).
3.Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Z ciasta formujemy małe bułeczki a następnie spodem szklanki robimy w nich wgłębienia, które wypełniamy nadzieniem – konfiturą np. brzoskwiniową.. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
4.Przygotowujemy kruszonkę. Masło łączymy z mąką i cukrem. Całość rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy drożdżówki.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
Pieczemy około 15-20 minut.
Na samym końcu przygotowujemy lukier (cukier puder należy rozetrzeć z wrzątkiem). Lekko ciepłe bułeczki przyozdabiamy gotowym lukrem.
Porady
. Bułeczki można przygotować także ze świeżych owoców.
Komentarze