Domowe burgery z frytkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne, tanie, szybkie i , co najważniejsze zdrowe!!

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego indyczego
    3 ząbki czosnku
    bułka tarta
    pół pęczka szczypiorku
    jajko
    2 liście sałaty lodowej
    pomidor
    pół ogórka szklarniowego
    pół papryki żółtej
    pół papryki czerwonej
    cebula
    10 dag sera żółtego
    2 bułki
    3 łyżeczki majonezu
    2 łyżeczki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz
    papryka chilli mielona
    olej do smażenia
    keczup
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe burgery z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone do burgerów 1. Kotlety do burgerów
    Mięso przekładam do większej miski, wbijam jajko, dodaję posiekany szczypiorek i pół cebuli (oczywiście też pokrojonej w drobną kosteczkę) przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz około 3 łyżki bułki tartej. Doprawiam solą, pieprzem i delikatnie chilli.. Wyrabiam na jednolitą masę (jeśli będzie nadal mało plastyczne, można dodać jeszcze troszkę bułki, ale z umiarem).
  • mięso do burgerów 2. Formuję kotlety mniej więcej o średnicy bułki i grubości około 1,5 centymetra. Obtaczam je w bułce Smażę po około 3 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Najlepiej na patelni teflonowej, ewentualnie z odrobiną oleju.
  • warzywa do burgerów 3. Myję i kroję warzywa w plasterki. (Papryki w słupki)
  • 4. Sos czosnkowy:
    Przeciskam przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaję 3 łyżeczki majonezu i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • BURGERY ;-) 5. Bułki przekrawam na pół. Nakładam na każdą trochę sera żółtego i zapiekam w piekarniku przez około 5 minut. Smaruję od środka sosem czosnkowym i keczupem. Nakładam liść sałaty i kotleta, a później warzywa w dowolnej kolejności. Dekoruję natka pietruszki.
    Podaję z frytkami z piekarnika.
    Gotowe!! Smacznego

Porady

Jeżeli będziecie same mielić mięso, trzeba pamiętać, żeby zmielić je drobno- będzie się lepiej formować w kotlety i będzie smaczniejsze :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować