Pyszne, tanie, szybkie i , co najważniejsze zdrowe!!
15 min
Składniki:
250 g mięsa mielonego indyczego
3 ząbki czosnku
bułka tarta
pół pęczka szczypiorku
jajko
2 liście sałaty lodowej
pomidor
pół ogórka szklarniowego
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
cebula
10 dag sera żółtego
2 bułki
3 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
papryka chilli mielona
olej do smażenia
keczup
natka pietruszki do dekoracji
Domowe burgery z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety do burgerów
Mięso przekładam do większej miski, wbijam jajko, dodaję posiekany szczypiorek i pół cebuli (oczywiście też pokrojonej w drobną kosteczkę) przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz około 3 łyżki bułki tartej. Doprawiam solą, pieprzem i delikatnie chilli.. Wyrabiam na jednolitą masę (jeśli będzie nadal mało plastyczne, można dodać jeszcze troszkę bułki, ale z umiarem).
2.Formuję kotlety mniej więcej o średnicy bułki i grubości około 1,5 centymetra. Obtaczam je w bułce Smażę po około 3 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Najlepiej na patelni teflonowej, ewentualnie z odrobiną oleju.
3.Myję i kroję warzywa w plasterki. (Papryki w słupki)
4.Sos czosnkowy:
Przeciskam przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodaję 3 łyżeczki majonezu i 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
5.Bułki przekrawam na pół. Nakładam na każdą trochę sera żółtego i zapiekam w piekarniku przez około 5 minut. Smaruję od środka sosem czosnkowym i keczupem. Nakładam liść sałaty i kotleta, a później warzywa w dowolnej kolejności. Dekoruję natka pietruszki.
Podaję z frytkami z piekarnika.
Gotowe!! Smacznego
Porady
Jeżeli będziecie same mielić mięso, trzeba pamiętać, żeby zmielić je drobno- będzie się lepiej formować w kotlety i będzie smaczniejsze :)
Komentarze