Domowe czekoladki z bakaliami tzw. "blok orzechowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wlewamy wodę, wrzucamy masło i podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy kakao, mieszamy (nie gotujemy!!!!) a następnie odstawiamy na 25-30min do przestygnięcia.
2.Dodajemy stopniowo mleko w proszku, ciągle dokładnie mieszając / zagniatając (trzeba uważać żeby tłuszcz nie oddzielał się od reszty).
Możemy dodać już wszystkie bakalie, lub - tak jak ja to robię: przekładamy masę do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i wciskamy w nią bakalie. Następnie przykrywamy wszystko arkuszem papieru do pieczenia i nakładamy na to jakieś ciężkie naczynie aby wszystko dobrze się wyrównało.
3.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce.
Gdy czekolada już będzie twarda - kroimy w paseczki / kosteczkę :)
Porady
Najlepiej włożyć czekoladę na całą noc do lodówki i dopiero następnego dnia kroić.
Komentarze