Domowe cebularze z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól i przyprawę do pizzy.
Drożdże wymieszać z cukrem i 2 łyżkami mąki, dodać 1 szklankę wody,ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn przełożyć do mąki z przyprawami, dodać resztę wody i olej. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić na małe kawałki, masło roztopić na patelni, dodać cebulę i mak, dosmaczyć solą i pieprzem. Wystudzić.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części
3..
4.Z 2 części uformować wałek, każdy podzielić na 9 w miarę równych części i uformować kulki.
5.Gotowe kulki przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i pozostawić do wyrośnięcia.
6.Każdą kulkę spłaszczyć i nałożyć farsz cebulowy
7.Wierzch posypać serem. Piec 15 minut w temp. 200 s C z termoobiegiem.
Komentarze