pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać z keczupem łagodnym lub pozostałym sosem chilli................SMACZNEGO!!!
Żytnio-pszenna pizza z pieczarkami, czosnkiem, cebulą, serem, jajkiem i z sosem chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wszystkie składniki dać do misy robota i wyrabiać hakiem ciasto z 10 minut, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
2.pieczarki obrać, pokroić je cienko, zalać wrzątkiem i po 2-3 minutrach wylać na sito - marynowane pieczarki wylać na sito i następnie je drobno pokroić - cebulę i czosnek pokroić drobniej i posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać
3.wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej
4.rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut
5.następnie posypać serem i rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut
Komentarze