Domowa włoska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrobnić w małej miseczce, zalać łyżeczką cukru, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut, aby się rozpuściły. Po tym czasie należy je wymieszać łyżeczką, tak by postał zaczyn.
2.Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dodać oliwę i sól. Zagniatać dolewając ciepłej wody. Ciasto musi mieć stałą konsystencję. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk. Jest rozciągliwe, jakby z gumy.
3.Ciasto w misce i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na czas 1 godziny.
4.Gotowe ciasto dzielimy na 4 kulki, z których kolejno formujemy okrągłe cienkie spody do pizzy. W tym celu używamy wałka. Nie trzeba podsypywać mąką, bo ciasto się zupełnie nie klei.
5.Brzegi zawijamy. Jeśli mamy ochotę to wcześniej wkładamy do nich paseczki sera żółtego. Spód przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
6.Tak przygotowany spód smarujemy sosem (łyżka z oliwy, wymieszana z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i oregano, bazylią). Wykładamy nasz ulubione składniki. W tym przypadku: szynka schwardzwaldzka, kuleczki mozzarelli, pomidorki i cebulę.
7.Całość posypujemy startym serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika na czas 15 minut, do temperatury ok. 200 stopni.
8.Pizza po wyciągnięciu z pieca jest lekko zarumieniona. Przekładamy ją na talerz i posypujemy rukkolą. Smakuje jak prawdziwa włoska pizza;)
Komentarze