Domowa wędlina wieprzowo-drobiowa

5 (200 ocen)

Wędlina domowej roboty, bez konserwantów.

Składniki:

  • Ok 1200g karczku
    1 pojedyncza pierś z kurczaka

    Marynata:
    1,5 szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżka miodu
    2 łyżeczki wegety
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    ½ łyżeczki soli
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 łyżeczka gorzyccy
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soli morskiej
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny Szynki

Domowa wędlina wieprzowo-drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozetrzeć gorczycę z  przyprawami w moździerzu 1. Gorczycę rozetrzeć w moździerzu wraz z solą morską. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać.
  • marynata 2. Pozostałe składniki marynaty wymieszać ze sobą, dodać pastę z gorczycy, dokładnie wymieszać marynatę.
  • marynowanie mięsa 3. Mięso oczyścić, włożyć do marynaty, włożyć do lodówki na 12h.
  • szynkowar 4. Mięso włożyć do woreczka, a następnie do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Parzyć w temperaturze 80 st C ok 2h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Wieprzowina Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować