Domowa Ricotta

5 (194 ocen)

Tradycyjna Ricotta przygotowywana jest z serwatki, która jest produktem ubocznym przy produkcji innego sera. Ja przygotowałam z mleka i też jest pyszna, a co najważniejsze własnoręcznie wykonana.

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%
    sok z 1 cytryny ( 50 ml)
    łyżeczka cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleko 1. Do garnka wlać mleko, najlepiej takie prosto od krowy ale ja miałam sklepowe o zawartości tłuszczu 3,2 %. Dodać cukier, sól i podgrzać do temperatury 90 stopni - nie gotować.
  • Z sokiem 2. Zmniejszyć maksymalnie płomień gazu i wlać sok z cytryny. Zamieszać i zdjąć z ognia - nie gotować.
  • Gotowy skrzep 3. Przykryć z zostawić do wystygnięcia.
  • Na sitku 4. Sitko wyścielić gazą złożoną na cztery. Wylać letni skrzep i poczekać do odcieknięcia serwatki. Wyszło mi ok.150 g serka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować