Tradycyjna Ricotta przygotowywana jest z serwatki, która jest produktem ubocznym przy produkcji innego sera. Ja przygotowałam z mleka i też jest pyszna, a co najważniejsze własnoręcznie wykonana.
Składniki:
1 litr mleka 3,2%
sok z 1 cytryny ( 50 ml)
łyżeczka cukru
szczypta soli
Domowa ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko, najlepiej takie prosto od krowy ale ja miałam sklepowe o zawartości tłuszczu 3,2 %. Dodać cukier, sól i podgrzać do temperatury 90 stopni - nie gotować.
2.Zmniejszyć maksymalnie płomień gazu i wlać sok z cytryny. Zamieszać i zdjąć z ognia - nie gotować.
3.Przykryć z zostawić do wystygnięcia.
4.Sitko wyścielić gazą złożoną na cztery. Wylać letni skrzep i poczekać do odcieknięcia serwatki. Wyszło mi ok.150 g serka.
Komentarze