Domowa przyprawa uniwersalna

4.5 (172 ocen)

  • 4 godz.

Przyprawy typu vegeta zawierają mało jarzyn, a dużo soli, konserwantów i polepszaczy smaku. Postanowiłam zrobić domową wersję mocno jarzynową.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    1 duży seler
    garść liści selera
    garść natki pietruszki
    1 op. 20g czosnku granulowanego
    1 op. 20g kurkumy
    2 czubate łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa przyprawa uniwersalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa przyprawa uniwersalna 1. Warzywa obieramy i blanszujemy ok. 1 minuty we wrzątku, studzimy i ścieramy na tarce jarzynowej. Zioła siekamy. Warzywa i zioła suszymy w maszynce do suszenia ziół i grzybów przez ok. 3h aż składniki wyschną "na wiór".
  • Domowa przyprawa uniwersalna 2. W misce mieszamy wysuszone warzywa i zioła (mnie po wysuszeniu wyszło 100g) z czosnkiem, kurkumą i solą. Przechowujemy do 3 miesięcy w szczenie zamkniętym słoiku. Używamy do zup, sosów i innych potraw zamiast "vegety".

Porady

Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy użyć 100g suszonej włoszczyzny kupionej w sklepie i zmielić ją w młynku do kawy. UWAGA- kurkuma ma bardzo intensywny kolor, wiec barwi potrawy na żółto. Jeśli chcemy tego uniknąć możemy w ogóle zrezygnować z tej przyprawy lub dodać jej niewielką ilość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować