Domowa przyprawa korzenna (do piernika)

5 (1 ocen)

  • 10 min

Pachnie obłędnie! Pierniki i pierniczki będą aromatyczne jak nigdy;)

  • 10 min

Składniki:

  • 50g kory cynamonu (może być mielony cynamon)
    2 łyżki goździków
    15 ziaren kardamonu
    3 ziarenka anyżu
    1 orzech gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    1 łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu
    3 łyżeczki mielonego imbiru
    15 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej
    kilka suszonych listków mięty
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa przyprawa korzenna (do piernika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Laski cynamonu potłuc na mniejsze kawałki, razem z pozostałymi przyprawami (oprócz imbiru i gałki) utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy na proszek. Gałkę zetrzeć na drobnej tarce. Wszytko razem wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnym pojemniku lub słoiku w ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować