Domowa pieczeń

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Doskonała zarówno jako mięso na obiad, jak i na kanapki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kg mięsa wołowo-wieprzowego
    2 papryki różne kolory
    4 ząbki czosnku
    czerstwa bułka
    1 jajko surowe plus 4 ugotowane na twardo
    masło
    bułka tarta
    majeranek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz

Domowa pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namaczany bułkę w wodzie, dokładnie odciskamy. Dodajemy do mięsa razem z przyprawami, surowym jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyrabiamy masę tak, by przyprawy się połączyły. Paprykę kroimy w drobną kostkę i również delikatnie łączymy z mięsną masą. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy, układamy pokrojone w ćwiartki jajka, przykrywamy drugą częścią mięsa.
    Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez około godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy