Domowa pieczeń

4.5 (160 ocen)

Prosty przepis na pieczeń dla początkujących - nawet laik kulinarny sobie poradzi. Niemniej pieczeń wychodzi bardzo smaczna, nie za sucha, idealna na zimno na kanapki, jak i na ciepło do obiadu.

Składniki:

  • 90 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    3 cebule
    1 jajko do mięsa
    100g bułki tartej
    sos worcestershire
    cienkie plastry boczku
    sól
    olej
    masło
    masło i bułka tarta do brytfanki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Domowa pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości masła z olejem. Posolić w trakcie smażenia, wtedy nabierze złocistej barwy. Odstawić na bok, aby ostygła.
    Do mięsa dodać jajo, sos, bułkę tartą, cebulę i starannie wymieszać.
    Z mięsa uformować zgrabny bochenek i owinąć je w góry boczkiem. Plastry boczku powinny zachodzić na siebie.
    Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mięso przełożyć do brytfanki i piec przez około godzinę w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować