Domowa pizza "Salami,ser i pomidory"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Harmonijne smaki pizzy zachwycą każdego, nawet typowego Włocha, który nie lubi zbyt wielu składników na cieście.Ma być konkretnie i smacznie.Ciasto jest wspaniałe.Polecam.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:

    260 gram mąki pszennej typ 550
    20 gram świeżych drożdży
    30 ml ciepłego mleka 2 %
    30 ml ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    0,5 łyżeczki cukru (nie więcej)

    Sos pomidorowy:

    1 puszka pomidorów lub 1 szklanka gotowej mieszanki pomidorów z czosnkiem i oliwą (w kartoniku)
    1 łyżka suszonego oregano
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Dodatki:

    10 plasterków pikantnego salami
    200 gram pełnotłustego żółtego sera np. tylżyckiego
    0,5 szklanki zielonych oliwek
    1 pomidor (najlepiej krajowy, sezonowy)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza "salami,ser i pomidory" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn drożdżowy: do miski wlać wodę i mleko, dodać cukier i pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki. Miskę przykryć suchą ściereczką, odstawić na 10 minut.
  • 2. 250 gram mąki przesiać na blat, w kopcu mąki zrobić dołek, wlać do niego rozczyn, oliwę, dodać sól i przez 8-10 minut wyrabiać elastyczne ciasto, podsypując niewielką ilością mąki.Ciasto przykryć ponownie ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60- 120 minut.
  • 3. Pomidory zmiksować z oregano i oliwą.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę, dodać 2 łyżki oliwy, wymieszać.Pomidory umyć, pokroić w plasterki.
  • ciasto na pizzę Joanny 4. Ciasto rozwałkować, lekko zawinąć brzegi,aby dodatki nie wysunęły się z pizzy.Placek posmarować sosem pomidorowym.skropić czosnkową oliwą.Na tak przygotowanym cieście rozłożyć salami, plastry sera, oliwki i pomidory.
  • 5. Pizzę piec 10-12 minut w temperaturze 250 stopni C ( na środkowej szynie,bez termoobiegu).

Porady

Mleko i woda powinny mieć temperaturę około 37 stopni C.Można użyć chudego mleka 0,5 % i wówczas nie mieszamy go z wodą.Do takiej pizzy świetnie pasuje też mozzarella.Pizzę można udekorować świeżymi listakmi oregano.Ciekawostką jest,że czasami posypuję ciasto gotową mieszanką przypraw do chleba staropolskiego z czarnuszką i majerankiem, która w swym składzie zawiera też rozmaryn, oregano i tymianek. Pasuje świetnie. Ciasto do wyrosnięcia można odstawić na czas od 60-120 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować