Parzona i wędzona szyneczka

0 (0 ocen)

Idealna domowa, parzona i wędzona - soczysta szyneczka, idealna do kanapek jak i jako dodatek na przykład do sałatek.Szyneczka przepięknie pachnie, a co najważniejsze domowa, czyli zdrowa.Piękny różowy kolorek szyneczki idealnie pasuje i współgra z domowym chlebkiem.

Składniki:

  • Szynka
    sól
    czosnek
    czosnek mielony
    majeranek mielony
    tymianek mielony
    papryka słodka mielona
    jałowiec mielony
    pieprz ziołowy mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parzona i wędzona szyneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy. Szynkę nacinamy w kilku miejscach wkładając w otworki ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą, a następnie nacieramy szynkę olejem i dokładnie smarujemy mieszanką przypraw. Tak przygotowaną szyneczkę umieszczamy w siatce do wędlin a następnie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, a następnie ją solimy. Do takiej solanki wkładamy mięsko i pozostawiamy na tydzień pod przykryciem, wodę można od czasu do czasu zamieszać. Po wyciągnięciu szyneczkę pozostawiam do obcieknięcia a następnie umieszczam w wędzarni - tu już każdy wędzi według własnych upodobań. Wodę gotujemy a następnie wkładamy do niej szynkę i zmniejszamy ogień. Parzymy ją około godziny, a po tym czasie wkładamy do zimnej wody na ok 20-30 min. Po takiej "kuracji" pozostawiamy szyneczkę do obcieknięcia. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować