Domowa polędwica dojrzewająca

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowa polędwica jest doskonałą alternatywą dla sklepowych wędlin. Jest bardzo aromatyczna i ma bogaty smak.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg polędwicy,
    3 łyżki soli,
    4 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki majeranku,
    0,5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    siatka wędliniarska lub cienka podkolanówka.

Domowa polędwica dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy, wyciskamy. Mieszamy z pozostałymi, sypkimi przyprawami.
    Polędwicę myjemy, osuszamy, nacieramy dokładnie wymieszanymi przyprawami. Mięso wkładamy do dowolnego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do lodówki na 14 dni. Codziennie przewracamy polędwicę na drugą stronę.
  • 2. Po 14 dniach wycieramy nadmiar przypraw z mięsa i wkładamy je do siatki lub podkolanówki i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na co najmniej 7 dni. Im dłużej polędwica wisi, tym jest bardziej wysuszona.
    Po tym czasie polędwica jest już gotowa do spożycia.

Porady

W trakcie "leżakowania" w lodówce z mięsa wydostanie się odrobina wody. Jest to prawidłowy stan. Wody tej nie należy wylewać.

Komentarze

Podobne przepisy