Domowa polędwica dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy, wyciskamy. Mieszamy z pozostałymi, sypkimi przyprawami.
Polędwicę myjemy, osuszamy, nacieramy dokładnie wymieszanymi przyprawami. Mięso wkładamy do dowolnego pojemnika z zamknięciem i wkładamy do lodówki na 14 dni. Codziennie przewracamy polędwicę na drugą stronę.
2.Po 14 dniach wycieramy nadmiar przypraw z mięsa i wkładamy je do siatki lub podkolanówki i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na co najmniej 7 dni. Im dłużej polędwica wisi, tym jest bardziej wysuszona.
Po tym czasie polędwica jest już gotowa do spożycia.
Porady
W trakcie "leżakowania" w lodówce z mięsa wydostanie się odrobina wody. Jest to prawidłowy stan. Wody tej nie należy wylewać.
Komentarze