Domowa szynka i nóżki indycze wędzone.

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowy sposób wędzenia wędlin.Rodzinny przepis.

Składniki:

  • 1kg szynki
    2 nóżki indycze
    peklo sól
    woda
    liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca

Domowa szynka i nóżki indycze wędzone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować roztwór peklo soli z wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę przełożyć do kamiennego naczynia, zalać roztworem peklo-soli, przyprawy. Przycisnąć talerzem i pozostawić na 2 dni. Po pierwszym dniu do peklowania dodać dwie nóżki indycze. Ostatniego dnia ponastrzykiwać za pomocą specjalnej strzykawki szynkę roztworem pekli. Związać sznurkiem tworząc siatkę. Wędzić w wędzarni ok 4 godziny.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy