Domowa szynka gotowana

4.49 (164 ocen)

  • 40 min

Bardzo miękka i niezwykle aromatyczna. A najlepsze jest to, że domowa i świeża:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,3 kg szynki
    2 – 3 łyżki soli peklowanej

    Zalewa:
    2 litry wody
    1 łyżka Vegety
    3 łyżki majonezu
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka maggi
    4 ziela angielskie
    2 liścia laurowe
    Kilka ziarenek pieprzu
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Domowa szynka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Solą dokładnie natrzeć mięso i włożyć do specjalnej siatki na wędliny. Zamknąć w pojemniku i włożyć do lodówki na dobę.

    Zalewa:
    Czosnek pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zalewy zagotować, gdy woda zawrze włożyć mięso, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez 50 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz, a szynkę pozostawić w zalewie na dobę. Na drugi dzień mięso wyjąć, zalewę zagotować, włożyć ponownie mięso i gotować je przez 50 minut. Ostudzić w zalewie. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować