Przedstawiam wam przepis na domową skórkę pomarańczową którą można wykorzystać do ciast,ciasteczek,rolad makowych,pierniczków .Niewielkim kosztem mamy wspaniały produkt wykonany we własnej kuchni.
Składniki:
5-6 skórek z pomarańczy
szklanka cukru
3-4 łyzek wody
słoik
Domowa skórka z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze umyć szczoteczką, opłukać gorącą wodą. Obrać owoce ze skórki .Skórki moczyć 24 godz. w dużej ilości zimnej wody. W tym czasie zmienić wodę co najmniej 4 razy.
2.Wymoczone skórki gotować trzy razy po 10 min., za każdym razem w świeżej wodzie, a następnie odsączyć i ostudzić.
Ostrym nożem ściąć białą część skórki pokroić w cienkie paseczki lub kostkę
3.Na 1 szklankę pokrojonych skórek przygotować syrop z 1 szklanki cukru. Cukier wsypać do rondelka, wlać 3 łyżki wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie.
Do syropu włożyć pokrojone skórki pomarańczowe i gotować trzy-cztery razy po 5 min. Po każdym gotowaniu skórki całkowicie ostudzić.
4.Po ostatnim gotowaniu skórki wraz z syropem przełożyć do wyparzonych słoików, Słoiki zamknąć i odstawić do wystygnięcia do góry dnem
Komentarze