Domowa skórka z pomarańczy

4.5 (160 ocen)

Przedstawiam wam przepis na domową skórkę pomarańczową którą można wykorzystać do ciast,ciasteczek,rolad makowych,pierniczków .Niewielkim kosztem mamy wspaniały produkt wykonany we własnej kuchni.

Składniki:

  • 5-6 skórek z pomarańczy
    szklanka cukru
    3-4 łyzek wody
    słoik
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa skórka z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ,,, 1. Pomarańcze umyć szczoteczką, opłukać gorącą wodą. Obrać owoce ze skórki .Skórki moczyć 24 godz. w dużej ilości zimnej wody. W tym czasie zmienić wodę co najmniej 4 razy.
  • ,,, 2. Wymoczone skórki gotować trzy razy po 10 min., za każdym razem w świeżej wodzie, a następnie odsączyć i ostudzić.
    Ostrym nożem ściąć białą część skórki pokroić w cienkie paseczki lub kostkę
  • ,,, 3. Na 1 szklankę pokrojonych skórek przygotować syrop z 1 szklanki cukru. Cukier wsypać do rondelka, wlać 3 łyżki wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie.
    Do syropu włożyć pokrojone skórki pomarańczowe i gotować trzy-cztery razy po 5 min. Po każdym gotowaniu skórki całkowicie ostudzić.
  • ,,, 4. Po ostatnim gotowaniu skórki wraz z syropem przełożyć do wyparzonych słoików, Słoiki zamknąć i odstawić do wystygnięcia do góry dnem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować