Domowa smakija z truskawkami

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Dzień Dziecka już za parę dni a to ulubiony deser małych szkrabów, które mnie odwiedzają. Prosty, szybki a przede wszystkim zdrowy

  • 60 min

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy manny
    2 łyżki cukru różanego
    1 łyżka cukru
    ½ litra mleka
    1 łyżeczka wiórków kokosowych
    1 łyżeczka masła
    250 g truskawek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa smakija z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wymieszać z cukrem różanym i zwykłym i zagotować, dodać pomału (cięgle mieszając) kaszę mann i, wiórki kokosowe, pogotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać masło i wymieszać aby masa połączyła się z masłem. Tak przygotowaną masę (konsystencja niezbyt gęstego budyniu, który w lodówce stężeje) przekładamy do pucharków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. W międzyczasie, truskawki myjemy, kroimy w plasterki i zasypujemy cukrem waniliowym, dodajemy posiekaną miętę –mieszamy.
    Kiedy masa nam się schłodzi na wierz układamy truskawki razem z powstałym sokiem i dekorujemy miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mleko Truskawki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować