Domowa mielonka słoikowa

4.49 (148 ocen)

Domowy wyrób czyli smaczna,pachnąca bez żadnych dodatków,naturalna wędlina na kanapki

Składniki:

  • 1,3 kg łopatki wieprzowej
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka soli peklowej
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka żelatyny
    1/2 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki

Domowa mielonka słoikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę zmielić,dodać sól,sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach by uwolnić jak najwięcej aromatu i dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę,wsypać żelatynę,wlać wodę i dokładnie wymieszać i wyrobić masę mięsną. Miskę z mięsem szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie przygotować słoiki i nakrętki które trzeba starannie umyć i wyparzyć. Słoiki napełnić masą mięsną,dobrze ugnieść i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 1 godzinę,pozostawić do wystygnięcia i ponownie pasteryzować przez 40 minut.

Porady

Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować