Domowa mielonka kanapkowa

4.5 (143 ocen)

Domowa konserwa kanapkowa bez konserwantów.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
    0,5 kg szynki
    1 kg boczku parzonego gotowanego
    1 łyżeczka wegety
    1 płaska łyżka soli peklowanej
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    3 większe ząbki czosnku
    1200ml zimnej wody
    4 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Szynki

Domowa mielonka kanapkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. Szynkę pokroić w średnią kostkę.
  • zmielona łopatka i boczek 2. Łopatkę i boczek zmielić.
  • Dodać składniki 3. Pokrojoną szynkę wymieszać ze zmieloną łopatką i boczkiem. Dodać przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.
  • napełnianie słoików 4. Masę mięsną wkładać do wyparzonych i suchych słoików (napełniać do 3/4 wysokości słoika )
  • pieczenie 5. Słoiki wstawiać do zimnego piekarnika i piec od momentu uzyskania 180 st C 2h. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i pozostawić do wystudzenia. Na drugi dzień powtórzyć proces pasteryzacji - w temperaturze 130 st C 1h.

Porady

Z podanych ilości wychodzi ok 7 słoików 0,7l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Łopatka Mięso mielone Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować