Domowa osełka czosnkowo-koperkowa

5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Domowe masło, ubite z prawdziwej wiejskiej śmietany, czyli osełka. Gdy mamy do dyspozycji blender, z łatwością przyrządzimy je we własnej kuchni. I do tego mamy pyszną maślankę gratis.

Składniki:

  • 400g wiejskiej śmietany ( można więcej)
    Szczypta soli
    Pół ząbka czosnku ( można więcej)
    Kilka gałązek koperku
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki

Domowa osełka czosnkowo-koperkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia. Użyć blendera i przez 8-10 minut intensywnie ubijać śmietanę. Po tym czasie powstaną grudki masła i maślanka.
  • 2. Maślankę odcedzić. Masło uformować w kulkę, przepłukać w zimnej wodzie.
  • 3. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Połączyć z masłem, dodając sól według uznania.
  • 4. Ponownie uformować kulkę, owinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. A następnie przełożyć do lodówki.

Porady

Można użyć śmietany sklepowej 30%-36%. Ja mam to szczęście, że mam dostęp to wiejskiej, prawdziwej, wysokoprocentowej śmietany. Dodatki można dobierać według uznania, lub wykonać zostawić czyste, śmietankowe bez dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Masło Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować