Domowa kiełbasa w osłonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w cienkie paski. Szynkę i karkówkę zemleć w maszynce z siatką o dużych oczkach.
2.Do mięsa dodać sól zwykłą i peklową, pieprz biały, majeranek i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 7 godzin.
3.Miód, pieprz czarny, żelatynę i wodę dokładnie wymieszać.
4.Mieszaninę wlać do zapeklowanego mięsa. mieszać ok 10 minut. Osłonki namoczyć na kilka minut w wodzie. Przeciąć na 3 kawałki, z jednej strony ciasno zawiązać i napełniać mięsem, uważać by nie było powietrza. Po napełnieniu zawiązać dokładnie drugi koniec. Z podanej ilości mięsa wychodzi 3 kiełbasy. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
5.Po tym czasie kiełbasy włożyć do szerokiego garnka zalać wodą i gdy woda osiągnie temperaturę 80 *C zmniejszyć płomień do minimum i w tej temperaturze parzyć 2 godziny i 20 minut.
Porady
Długość kiełbas dostosować do szerokości garnka. Nie dopuścić do gotowania się wody. Gdy pojawią się pęcherzyki, zmniejszyć płomień do minimum i obserwować.
Komentarze