Domowa kiełbasa w osłonce

4.48 (184 ocen)

Pyszna, pachnąca kiełbasa, idealna na kanapki, bez zbędnych dodatków smakowych i konserwujących.

Składniki:

  • 1.5 kg boczku surowego
    400 g karkówki
    1 kg szynki
    1 1/2 łyżeczki soli peklowej
    2 1/2 łyżeczki soli zwykłej
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka pieprzu białego
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    4 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl wody

    ok. 1.5 m osłonki termokurczliwej
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny Szynki

Domowa kiełbasa w osłonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Boczek pokroić w cienkie paski. Szynkę i karkówkę zemleć w maszynce z siatką o dużych oczkach.
  • Mięso do zapeklowania 2. Do mięsa dodać sól zwykłą i peklową, pieprz biały, majeranek i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić w chłodne miejsce na 7 godzin.
  • Żelatyna z miodem i pieprzem 3. Miód, pieprz czarny, żelatynę i wodę dokładnie wymieszać.
  • Kiełbasa 4. Mieszaninę wlać do zapeklowanego mięsa. mieszać ok 10 minut. Osłonki namoczyć na kilka minut w wodzie. Przeciąć na 3 kawałki, z jednej strony ciasno zawiązać i napełniać mięsem, uważać by nie było powietrza. Po napełnieniu zawiązać dokładnie drugi koniec. Z podanej ilości mięsa wychodzi 3 kiełbasy. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • 5. Po tym czasie kiełbasy włożyć do szerokiego garnka zalać wodą i gdy woda osiągnie temperaturę 80 *C zmniejszyć płomień do minimum i w tej temperaturze parzyć 2 godziny i 20 minut.

Porady

Długość kiełbas dostosować do szerokości garnka. Nie dopuścić do gotowania się wody. Gdy pojawią się pęcherzyki, zmniejszyć płomień do minimum i obserwować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować