Domowa karpatka:

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szybka, łatwa i pyszna :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wody: 0.25 litra
    - margaryny: 125 gramów
    - jaj kurzych: 5 sztuk
    - mąka pszennej: 1 szklanka
    - budyniu śmietankego: 2 opakowania
    - mleka: 0.75 litra
    - margaryny: 250 gramów

Domowa karpatka: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Wystudzić.
  • 2. Do masy wbić 4 -5 jaj (w zależności od wielkości) i miksować ok 5 min do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części i rozsmarować w blachach o wymiarach 25x28. Piec ok 30 min do uzyskania złocistego koloru.
  • 4. Ugotować budyń z mlekiem i utrzeć z margaryną.
  • 5. Placki przełożyć masą i wstawić do schłodzenia.
  • 6. Ciasto podawać schłodzone z cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Domowa karpatka