DOMOWA KARKÓWKA

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma to jak zrobiona w domu wędlinka. Tym razem z szynkowara

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki
    30 g soli peklowej
    1 łyżka majeranku
    2 łyżeczki żelatyny
    10 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Domowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błony, jeśli chcemy mieć bardzo chudą wędlinkę usuwamy tłuszczyk, ja pozostawiłam wszystko razem - wędlina jest soczystsza. Mięso kroimy na małą kosteczkę , posypujemy solą peklową dokładnie mieszamy, zawijamyw folie spożywczą odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie dodajemy majeranek, żelatynę(posypujemy po mięsie) i wodę, wszystko dobrze mieszamy, wkładamy do woreczka przeznaczonego do szynkowarów, dobrze uciskamy ręką, nie moze byż powietrza pomiędzy kawałeczkami karkówki. Umieszaczamy w szynkowarze, zaciskamy, odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie parzymy w 80 stopniach przez 2 godziny. Studzimy, wkładamy na 12 godzin do lodówki i.... smacznego.

Porady

Jeśli nie mamy szynkowara mięsko wkładamy do foliowego woreczka dobrze dociskamy, ściskamy woreczek , zawiązujemy wrzucamy do garnka wodą nie wrzącą tylko cały czas na dnie ,,bąbelkującej" parzymy 2 godziny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Majeranek Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować