Domowa granola

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Domowa granola smakuje wyśmienicie jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Świetnie nadaje się na pożywane śniadanie dla dzieci.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g płatków owsianych górskich
    70 g wiórków kokosowych
    70 g posiekanych orzechów włoskich
    70 g ziaren słonecznika
    70 g ziaren sezamu
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    100 g suszonej żurawiny
    180 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
    3 łyżki oleju
    125 ml płynnego miodu
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Pesto Przekąski

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki, wiórki, orzechy, cynamon, sezam i ziarna słonecznika wymieszać w misce. Dodać miód, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt, olej i sok jabłkowy. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Równomiernie wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut do zarumienienia. Zawartość blaszki mieszać kilkukrotnie co 7-8 minut, pilnując aby granola się nie przypaliła. Wyciągnąć z piekarnika, dodać suszoną żurawinę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Porady

Jeśli nie posiadacie sokowirówki, sok z jabłka możecie zrobić ścierając 2 (średniej wielkości) jabłka na tarce, na drobnych oczkach i przecierając mus przez małe sitko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować