Domowa galaretka malinowa

4.5 (202 ocen)

  • 30 min

Wszelkie galaretki z torebek po prostu chowają się ze wstydu pod najmniejszym kamieniem. To jest TO: prawdziwy smak malin...

  • 30 min

Składniki:


  • 50 dag malin
    200 ml wody
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    1 płaska łyżka cukru (dobrowolnie - ja daję, jeśli maliny nie są bardzo słodkie; używam brązowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa galaretka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maliny 1. Maliny opłukać i przełożyć do garnuszka, dolać 200 ml wody (i wsypać cukier), rozdrobnić maliny widelcem najbardziej jak się da i zagotować.
  • 2. Pogotować ok. 5 minut, a następnie odcedzić ("pozbywamy się" kawałków malin). Do gorącego wywaru dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia, a następnie przelać wszystko do miseczki i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Kiedy galaretka będzie chłodna, wstawić ją do lodówki i zostawić do stężenia.

Porady

Taka galaretka w lodówce wytrzyma tydzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować