Domowa chińszczyzna

4.51 (181 ocen)

  • 40 min

Ulubione danie mojego męża.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    2 kostki makaronu chińskiego
    por
    marchew
    kawałek selera
    cebula
    czerwona papryka
    dymka do posypania (u mnie liofizowana)
    2 ząbki czosnku
    łyżka przyprawy chińskiej
    1/2 łyżeczki kurkumy
    kilka łyżek sosu sojowego
    ewentualnie sól i pieprz do smaku
    4 łyżki oleju
    woda/ bulion do podlewania warzyw
Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Domowa chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, selera, paprykę i pora kroję w zapałki. Cebulę kroję w pół talarki. Mięso kroję w paski i zalewam sosem sojowym. Kurczaka odstawiam do lodówki. Najlepiej jeśli sobie troszkę tam postoi.

    Warzywa podsmażam chwilkę na oleju i zalewam wodą/ bulionem. Przykrywam pokrywką i duszę. Mięso podsmażam na drugiej patelni. Wszystko przekładam do garnka i dodaję cały makaron (suchy). Podlewam go wywarem i przykrywam pokrywką. Po chwili mieszam (makaron pod wpływem wilgoci, nasiąknie i zmięknie).

    Czosnek kroję na drobne kawałeczki i dodaję do chińszczyzny.

    Danie doprawiam przyprawą chińską, kurkumą i odrobiną soli oraz pieprzu.

    Danie mieszam i podaję posypane liofizowaną dymką.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować