Domowa chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w nieduże paski.
2.Obraną i opłukaną marchew kroimy w cienkie słupki o długości około 3 cm, a cebulę w średnie pióra.
3.Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, płuczemy i kroimy w paski podobne do tych z marchewki.
4.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego, ściągamy na talerz.
5.Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucamy pokrojone warzywa. Ciągle mieszając smażymy około 3-4 minut. Dodajemy pierś z kurczaka, zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
6.Olej sezamowy mieszamy z octem winnym, przyprawą chińską i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem, mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.
7.Przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron mie podajemy z kurczakiem z sosem i warzywami. Posypujemy lekko uprażonym białym sezamem.
Komentarze