Domowa chińszczyzna

4.49 (168 ocen)

  • Dla 4 osób

Ekspresowa w przygotowaniu domowa chińszczyzna

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka
    1 duża marchewka
    1 średnia czerwona papryka
    1/2 średniej czerwonej cebuli
    30 dag makaronu mie
    4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
    1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej "5 smaków"
    2 łyżki octu ryżowego
    3-4 łyżki oleju sezamowego
    300-350 ml wywaru z kurczaka lub rosołu
    biały sezam
    pieprz
    4-5 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa chińszczyzna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w nieduże paski.
  • 2. Obraną i opłukaną marchew kroimy w cienkie słupki o długości około 3 cm, a cebulę w średnie pióra.
  • 3. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, płuczemy i kroimy w paski podobne do tych z marchewki.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego, ściągamy na talerz.
  • 5. Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucamy pokrojone warzywa. Ciągle mieszając smażymy około 3-4 minut. Dodajemy pierś z kurczaka, zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
  • 6. Olej sezamowy mieszamy z octem winnym, przyprawą chińską i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem, mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.
  • 7. Przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron mie podajemy z kurczakiem z sosem i warzywami. Posypujemy lekko uprażonym białym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować