Domek z piernika

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Cudowna i pachnąca ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę pracy ale efekt wart jest poświęcenia. Z tej ilości składników upiekłam 1 domek i ok 100 pierniczków.

Składniki:

  • 900g mąki + do podsypania
    400g miodu
    250g margaryny
    120g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 op. przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao

    Lukier:
    2 białka
    ok 4-4.5 szkl cukru pudru

    Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji
    1/2 tabl. mlecznej czekolady
    kilka kolorowych landrynek na okienka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki Chatka

Domek z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy poszczególne części domku 1. W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone landrynki. Pieczemy ok 7-10 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić.
  • 2. Wymiary ścianek: Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- pieczemy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi.
    Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- pieczemy 2 takie ścianki.
    Dach: 11x11cm-pieczemy 2 części.
    Podstawa domku: 15x21cm.
  • 3. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Do dekoracji i zbudowania domku warto zrobić lukier z 1 białka i 2 szkl cukru pudru. Gdy domek wyschnie zrobiłam drugą część lukru z 2 białka i wykończyłam nim domek.
  • Daszek można podeprzeć do czasu aż nie wyschnie 4. Na początku dekorujemy ścianki domku i zostawiamy do wyschnięcia. Następnie nakładając na krawędzie ścian sporą ilość lukru kleimy poszczególne ścianki, łącząc je ze sobą. Ja zaczęłam od ściany frontowej, polukrowałam spód i przykleiłam do podstawy. Następnie dokleiłam ścianę boczną, kolejną, na końcu ścianę tylną. Dla stabilizacji ścianki można podtrzymać od środka np szklanką. Na końcu, gdy ściany są już stabilne, przyklejamy dach. Domek zostawiamy do wyschnięcia.
  • 5. Czekoladę rozpuszczamy, malujemy dach i posypujemy czerwoną posypką. Następnie wykańczamy domek lukrem, tworząc sople oraz śnieg wokół domku. Całość można posypać cukrem pudrem.

Porady

Pierniczki z tego przepisu już po kilku dniach przechowywania w szczelnym pojemniku są miękkie. Przygotowanie lukru podzieliłam sobie na 2 etapy: dekoracja i sklejenie domku oraz drugi: wykończenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować