proporcje na 2 obiady dla dwóch osób :
600 g wąskiego schabu
200 g małych pieczarek
1 paczka gotowych warzyw na patelnię
Sól morska świeżo mielona, pieprz biały mielony
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
Dietetyczny schab z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć i w całości wrzucić do wrzącej wody, gotować 15 minut pod przykryciem, pod koniec lekko posolić, zostawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej zrobić to rano).
Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, przesmażyć na oliwie tylko do zredukowania soków, dodać do nich warzywa i dusić aby były półtwarde, lekko posolić i doprawić pieprzem.
W czasie kiedy duszą się warzywa, wstawić do ponownego zagotowania wystudzony schab w wodzie, pogotować 10 minut, pokroić w szersze plastry i wyłożyć na gotowe warzywa.
Tak zrobiony schab jest miękki i bardzo soczysty, a całe danie lekkie i smaczne, w sam raz dla tych co się odchudzają :)
Komentarze