Dietetyczny pasztet z cukinii

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardziej dietetyczna i lżejsza wersja mojego ulubionego pasztetu z cukinii. Jedna porcja (1/12) ma około 100 kcal.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    1 duża marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 mała papryka
    3 jajka
    1/4 szklanki oleju
    1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    tymianek, bazylia, oregano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Dietetyczny pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie dokładnie umyć, obrać ze skórki, wyciąć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, i odstawić, aby cukinia puściła wodę.
  • 2. Obierać marchew i zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wycisnąć z cukinii nadmiar wody i wymieszać dokładnie z utartą marchwią, cebulą, czosnkiem, papryką, kaszą manną, płatkami owsianymi, przyprawami, olejem i żółtkami.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Białka połączyć z warzywami. Przełóżyć masę do większej keksówki (30x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pasztet w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzić w gorącym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować