Uświadomiłam sobie kilka dni temu,ze sernika z wiśniami jeszcze nie piekłam więc pora nadrobić zaległości:) sernik jest dietetyczny bo tylko na jednym jajku i bez grama tłuszczu..porcja 100 g to 120 kcal, zapraszam:)
Składniki:
Spód:
20 g płatków kukurydzianych bez cukru
15 g płatków jaglanych
1 łyżka stevii
100 g jogurtu naturalnego
Masa serowa:
250 g wiśni ( po usunięciu pestek)
2 łyżeczki stevii
30 g ksylolitu
20 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
600 g sera białego chudego
130 g wiśni ( po usunięciu pestki)
Dietetyczny dwukolorowy sernik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć płatki kukurydziane i delikatnie je rozgnieść w placach. Dodać płatki jaglane i stevię i wymieszać. Dodać jogurt i dokładnie połączyć składniki ze sobą.
2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę na spód. Rozprowadzić łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 na około 14-18 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Zabezpieczyć folią aluminiową dookoła.
3.Owoce umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Przełożyć do rondelka, dodać łyżeczkę ksylitolu i dusić do miękkości owoców. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Postawić na ogień i zredukować płyn mniej więcej o połowę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
4.W między czasie ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.
5.Do miski miksera wbić jajko, dodać stevię i pozostały ksyliotol i utrzeć. Dodać jogurt, cały czas ucierając.
6.Następnie po łyżce dodawać zmielony ser cały czas ucierając masę. Na koniec dodać mąkę i szybko wymieszać. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
7.Do drugiej dodać wiśniowy mus i dokładnie wymieszać mikserem.
Na przygotowany spód wylać delikatnie wiśniową masę a następnie białą. Resztę wiśni sprawić i ułożyć delikatnie na serniku.
8.Tortownicę wstawić do większej formy i wlać wrzątek do 1/3 wysokości torownicy. Piec w 180 st 50-60 minut. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki, smacznego!
Komentarze