Zapiekany pstrąg z pastą pomidorową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Od zawsze było wiadomo, że ryby są zdrowe i pożywne. Ale nie wszystkie !"Mintaj", który jeszcze nie dawno był tak często kupowany u Nas w Polsce jest, jak to niektórzy mówią totalnym mułem... Jednakże ryby takie jak pstrąg, łosoś, dorsz, okoń, są naprawdę warte polecenia!

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g pstrąga,
    -200 g kalafiora,
    -70 g kaszy kuskus,
    -150 g pomidorów,
    -25 g jogurtu naturalnego 0%,
    -koperek,
    -cytryna,
    -pieprz,
    -kardamon,
    -oregano,
    -ostra papryka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Zapiekany pstrąg z pastą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok 1. 1. -Włączamy elektrycznego grilla, lub nastawiamy piekarnik na 180 stopni,
    -nastawiamy wodę do gotowania,
    -płuczemy rybę, przekrawamy, wyciągamy ości.
  • Krok 2. 2. -rybę kropimy sokiem z cytryny,
    -doprawiamy wedle uznania pieprzem i kardamonem (ja osobiście sypię każdej z przypraw po 1/4 łyżeczki)
    -posypujemy koperkiem,
    -wkładamy rybę do elektrycznego grilla na 10-15 minut (jeżeli ktoś będzie robił w piekarniku, wkładamy rybę zawiniętą w folię na 20-25 minut).
  • Krok 3. 3. -kroimy kalafior na małe różyczki i wrzucamy do gotującej się wody do uzyskania miękkości (15-20 minut).
  • Krok 4. 4. -w tym czasie wrzucamy do blendera pokrojone pomidory,
    -doprawiamy pieprzem i ostrą papryką,
    -wyciskamy przez praskę ząbek czosnku,
    -wlewamy jogurt naturalny.
  • Krok 5. 5. -całość blendujemy do uzyskania powyższej konsystencji,
    -przed wyłożeniem pasty na rybę polecam ją podgrzać,
    -po wyrobieniu pasty przygotowujemy kaszę kuskus.
  • Krok 6. 6. -po upieczeniu ryby, ugotowaniu kalafiora oraz kaszy kuskus, przyozdabiamy danie pastą, można je również poprószyć koperkiem.
    GOTOWE !
    SMACZNEGO !

Porady

Ciekawostka na koniec: Pstrąg dostarcza najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega 3, które odgrywają niesamowicie ważną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Zawiera on pełnowartościowe białko, które jest przyswajalne łatwiej w aż 98 %.Prócz tego zawiera magnez, fosfor, potas, selen, czy też żelazo. Warto więc od czasu do czasu zainwestować w tą jakże smaczną rybę ! Zapraszam również na mojego bloga, gdzie znajdziecie więcej dietetycznych dań: http://pasjaijedzenie.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować